Το μέλι, προϊόν με υψηλή βιολογική αξία, παρασκευάζουν οι μέλισσες από το νέκταρ ανθέων (νεκταροέκκριση) ή από τους γλυκούς χυμούς (μελίτωμα) που εκκρίνουν τα κλαριά διαφόρων φυτών ή δέντρων (μελιτοέκκριση).
Είναι μία τροφή εύπεπτη για τον ανθρώπινο οργανισμό με διατροφική αξία που αναγνωρίζεται και θεωρείται ότι συντελεί στη μακροζωία του ανθρώπου. Τις ευεργετικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό τις γνώριζαν από την αρχαιότητα –γνωστός είναι ο περίφημος «μήνας του μέλιτος»- και απέδιδαν σ’ αυτό μέχρι και φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
Σήμερα η επιστήμη της διατροφής το θεωρεί απαραίτητο διατροφικό συμπλήρωμα μια κι έχουν βρει ότι αποτελείται από πολλά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, ένζυμα, αμινοξέα). Ειδικότερα, το ανεπεξέργαστο μέλι θεωρείται τροφή που προέρχεται κατευθείαν από το εργαστήρι της φύσης.

Είδη Μελιού

Μέλι Ακακίας
Πληροφορίες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: νέκταρ
ΆΡΩΜΑ: ευχάριστο
ΓΕΥΣΗ: γλυκιά
ΧΡΩΜΑ: διαυγές κίτρινο

Σχόλια:

Το πιο λεπτόρευστο και το πιο γλυκό ελληνικό μέλι, αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά. Σπάνιο λόγω της ευαισθησίας της νεκταροέκκρισης της ακακίας στις καιρικές συνθήκες.

Μέλι Ανθέων
Πληροφορίες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: νέκταρ
ΆΡΩΜΑ: ποικίλο ανάλογα με τα άνθη που έχουν επισκεφτεί οι μέλισσες
ΓΕΥΣΗ: συνήθως γλυκιά
ΧΡΩΜΑ: συνήθως ανοιχτόχρωμο

Σχόλια:

Το κλασσικό μέλι ανθέων (που έχει κάθε χώρα του κόσμου όπου υπάρχουν μελίσσια) αποτελεί το 20% περίπου της ελληνικής παραγωγής μελιού. Είναι το μέλι που τρυγιέται μετά το Μάϊο και αποτελεί συνήθως τον πρώτο τρύγο του μελισσοκόμου.

Μέλι Βελανιδιάς
Πληροφορίες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: μελίτωμα
ΆΡΩΜΑ: βαρύ
ΓΕΥΣΗ: ιδιότυπη
ΧΡΩΜΑ: σκούρο έως μαύρο

Σχόλια:

Το πιο σκούρο ελληνικό μέλι, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, αρέσει ιδιαίτερα στους απαιτητικούς καταναλωτές.

Μέλι Δάσους
Πληροφορίες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: νέκταρ και μελίτωμα
ΆΡΩΜΑ: θυμίζει αρώματα του δάσους
ΓΕΥΣΗ: ουδέτερη έως γλυκιά
ΧΡΩΜΑ: καφέ έως σκούρο καφέ

Σχόλια:

Δεν μπορεί να καταταχθεί σε μία κατηγορία γιατί συλλέγεται από νεκταροεκκρίσεις βατόμουρου, ρίγανης, αγριολούλουδων του δάσους και μελιτοεκκρίσεις βελανιδιάς ή οξιάς. Τα μέλια του δάσους είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία.

Μέλι Ελάτης Βανίλια
Πληροφορίες:

ΆΡΩΜΑ: δεν παρουσιάζει έντονο άρωμα
ΓΕΥΣΗ: το συγκεκριμένο είδος μελιού διακρίνεται για την ιδιαίτερα καλή του γεύση
ΧΡΩΜΑ: ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσής του. Γενικά, το μέλι ελάτης έχει έντονα μελί χρώμα, σε άλλες περιοχές πιο σκούρο και σε άλλες πιο ανοιχτό

ΣΧΟΛΙΑ:

Λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης, δεν κρυσταλλώνει. Eίναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.). Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η μικρή ποσότητα βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μέλι Ερείκης (Σουσούρα)
Πληροφορίες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: νέκταρ
ΆΡΩΜΑ: θυμίζει το άρωμα της ερείκης
ΓΕΥΣΗ: ξυλώδης μελένια γεύση
ΧΡΩΜΑ: καφεκόκκινο

Σχόλια:

Προέρχεται από την ερείκη, έναν θάμνο που φύεται σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου. Λιγότερο πλούσιο σε ιχνοστοιχεία από το μέλι καστανιάς αλλά τονωτικό για τον οργανισμό.

Θυμαρίσιο Μέλι
Πληροφορίες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ανθόμελο
ΆΡΩΜΑ: έντονα αρωματικό μέλι
ΓΕΥΣΗ: ευχάριστη γεύση, αλλά ορισμένες φορές, λόγω υψηλής συγκέντρωσης σε φρουκτόζη, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα
ΧΡΩΜΑ: συνήθως ανοιχτό κεχριμπαρένιο

ΣΧΟΛΙΑ:

Θεωρείται αρίστης ποιότητας μέλι. Aνήκει στα ανθόμελα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του. H όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, γι’ αυτό και το προτιμούν συνήθως οι καταναλωτές. H μεγάλη του όμως ζήτηση οφείλεται και στο γεγονός ότι, αν αναμειχθεί με άλλους τύπους μελιών (ακόμα και σε μικρές ποσότητες), επηρεάζει καθοριστικά το άρωμά τους. H παραγωγή του ανέρχεται περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής μελιού της Eλλάδας. Oι καλύτερες περιοχές παραγωγής θυμαρίσιου μελιού θεωρούνται τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα η Kρήτη και τα Kύθηρα..

Μέλι Καστανιάς
Πληροφορίες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: νέκταρ (ενδέχεται να είναι και μελίτωμα)
ΆΡΩΜΑ: έντονο
ΓΕΥΣΗ: υπόπικρη
ΧΡΩΜΑ: σκούρο χρυσοκάστανο

Σχόλια:

Όλοι γνωρίζουμε την αξία της άγριας καστανιάς. Μέλι καστανιάς επιζητούν οι μελισσοκόμοι για τη ραγδαία ανάπτυξη των μελισσοσμηνών τους, μέλι καστανιάς αναζητούν οι τυποποιητές για να δώσουν χαρακτηριστικό άρωμα στα μείγματα των μελιών τους. Το μέλι αυτό προέρχεται από τη νεκταροέκκριση της “βασίλισσας του βουνού”, της άγριας καστανιάς (η ήμερη καστανιά που καλλιεργείται δε δίνει νέκταρ αλλά μόνο γύρη) που συναντούμε στα βουνά της πατρίδας μας. Μέλι με υψηλή αντιοξειδωτική δράση και επουλωτικές ιδιότητες, χρησιμοποιείται πολύ σε κηραλοιφές και προπαλοιφές. Το μέλι καστανιάς είναι πλούσιο σε κάλλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και βάριο. Θεωρείται ότι ευνοεί την κυκλοφορία του αίματος.
Κάθε χρόνο μεταφέρονται τα μελισσοσμήνη από τέλη Μαίου μέχρι μέσα Ιουλίου. Η περιοδικότητα της ανθοφορίας λόγω γεωγραφικών και υψομετρικών διαφορών, επιτρέπει να συλλεχθεί το μέλι αυτό που είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και έχει υπόπικρη γεύση. Πολλές φορές στα μέρη αυτά συμπίπτει η ανθοφορία της καστανιάς με την ανθοφορία του άγριου βατόμουρου και της φλαμουριάς και τότε το μέλι αυτό πρέπει να ονομαστεί πανδαισία γεύσεων.

Μέλι Κουμαριάς
Πληροφορίες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: νέκταρ
ΆΡΩΜΑ: θυμίζει άρωμα ηδύποτου
ΓΕΥΣΗ: πικρή
ΧΡΩΜΑ: συνήθως σκούρο ως μαύρο

Σχόλια:

Προέρχεται από την κουμαριά, “τη βασίλισσα του λόγγου”. Το πιο πικρό ελληνικό μέλι, λόγω των ιδιοτήτων που έχει θα βρει σύντομα τη θέση που του αξίζει στην ελληνική αγορά. Το μέλι κουμαριάς είναι το πιο επισφαλές (λόγω καιρικών συνθηκών αφού τρυγιέται αρχές Δεκέμβρη) μέλι στη συλλογή του και δεν έχει καμία σχέση με το μέλι γλιστροκουμαριάς που είναι σχετικά γλυκό και συλλέγεται την άνοιξη.

Μέλι Πεύκου
Πληροφορίες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: μελίτωμα
ΆΡΩΜΑ: θυμίζει τη ρητίνη του πεύκου
ΓΕΥΣΗ: ουδέτερη προς γλυκιά
ΧΡΩΜΑ: καφέ ανοιχτό

Σχόλια:

Πεύκα μπορεί να συναντούμε σε όλο τον κόσμο, μόνο όμως στην Ελλάδα και στην Τουρκία υπάρχει μελιτοέκκριση όπου και παράγεται το συγκεκριμένο είδος μελιού. Αποτελεί περίπου το 65% της παραγωγής του ελληνικού μελιού και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και αμινοξέα.

Μέλι Πολύκομπου
Πληροφορίες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: νέκταρ
ΆΡΩΜΑ: έντονο
ΓΕΥΣΗ: γλυκιά, αφήνει μία φρουτώδη γεύση γλυκόριζας ή λικέρ
ΧΡΩΜΑ: καφεκόκκινο κατά τον τρύγο, παίρνει σκούρες αποχρώσεις στο βάζο

ΣΧΟΛΙΑ:

Ρωμαλέο, όπως και το μέλι καστανιάς, αρκεί μία ποσότητα από το μέλι αυτό σε άλλα μέλια ( π.χ. πεύκου) για να δώσει το δικό του άρωμα και τη δική του γεύση. Ένα μέλι που υπόσχεται πολλά, τα επόμενα χρόνια, τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά. Και αυτό, γιατί το μέλι αυτό είναι πλούσιο σε ένζυμα (πολύ καλό για το στομάχι) και ιδιαίτερα σε φυλλικό οξύ (μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που θεωρείται απαραίτητη για τον οργανισμό). Όλα ξεκίνησαν όταν δημοσιεύτηκε μία ολλανδική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο EUROPEAN HEART JOURNAL για τη μεγάλη σημασία του φυλλικού οξέος στον ανθρώπινο οργανισμό. Αν σκεφτούμε ότι σε πολλές χώρες κυκλοφορούν τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ (ήδη ο Βρετανικός Οργανισμός Τροφίμων ανακοίνωσε μετά τις ΗΠΑ και τον Καναδά ότι θα προχωρήσει στον εμπλουτισμό του ψωμιού ή του αλευριού με φυλλικό οξύ) τότε μπορούμε να καταλάβουμε την αξία του συγκεκριμένου μελιού. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καλύτερος τρόπος εμπλουτισμού με φυλλικό οξύ είναι μέσω της διατροφής.

Μέλι Πορτοκαλιάς
Πληροφορίες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: νέκταρ
ΆΡΩΜΑ: έντονο, υπέροχο άρωμα
ΓΕΥΣΗ: εξαιρετικά ιδιαίτερη και δροσιστική γεύση
ΧΡΩΜΑ: ανοιχτό, λαμπερό κίτρινο

ΣΧΟΛΙΑ:

Μειώνει το άγχος, επουλώνει τις γαστρίτιδες, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ημικρανίας και βοηθά στην αντιμετώπιση της αναιμίας εφόσον ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Επιπλέον, το μέλι από το άνθος της πορτοκαλιάς παρουσιάζει ιδιαίτερη αντιοξειδωτική δράση. Η υψηλή διατροφική αξία του μελιού αυτού σχετίζεται άμεσα με τη πλούσια σύσταση του σε ιχνοστοιχεία και αμινοξέα και έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα ψευδαργύρου συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλια

Το Μέλι έχει Ημερομηνία Λήξης;

Το σωστά επεξεργασμένο, συσκευασμένο και αποθηκευμένο μέλι διατηρεί την ποιότητά του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μέλι που αποθηκεύεται σε σφραγισμένα δοχεία μπορεί να παραμείνει σταθερό για δεκαετίες. Ωστόσο, το μέλι είναι ευαίσθητο σε φυσικές και χημικές μεταβολές κατά την αποθήκευση. Τείνει να χάνει το άρωμά και την γεύση του. Αυτές είναι οι διαδικασίες που εξαρτώνται από τη θερμοκρασία, καθιστώντας δύσκολο τον καθορισμό της διάρκειας ζωής του μελιού. Για πρακτικούς λόγους, αναφέρεται συχνά μια διάρκεια ζωής δύο ετών.

Κρυσταλλωμένο Μέλι

Πρόκειται για μία απόλυτα φυσική διαδικασία με την οποία η γλυκόζη στο μέλι κατακρημνίζεται από το υγρό μέλι. Διαφορετικές ποικιλίες του μελιού θα κρυσταλλωθούν με διαφορετικούς ρυθμούς, και μερικές καθόλου. Δεν επηρεάζει την ποιότητα ή τα πολύτιμα συστατικά του μελιού. Εάν το μέλι σας έχει κρυσταλλώσει, απλά τοποθετήστε το βάζο σε ζεστό νερό και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν τα κρύσταλλα. Προσέξτε να μην βράσει ή να καεί το μέλι. Έχετε επίσης κατά νου ότι μπορείτε να φάτε το μέλι σε κρυσταλλική μορφή.

Βιολογική Μελισσοκομία

Περιληπτικά/Ενδεικτικά:
1. Παραγωγή μελιού μόνο από αυτοφυή βλάστηση ή πιστοποιημένες καλλιέργειες βιολογικής γεωργίας.

2. Aπαγόρευση τοποθέτησης μελισσιών κοντά σε αστικά κέντρα βιομηχανικές περιοχές, περιοχές διαχείρισης απορριμάτων κλπ.

3. Δεν επιτρέπεται η χρήση κανενός σκευάσματος εντός της κυψέλης για αντιμετώπιση των διαφόρων ασθενειών των μελισσών πλην των πιστοποιημένων και ρητά αναφερομένων στον κανονισμό και μόνο για την αντιμετώπιση της Βαρροάτωσης βιολογικής μεθοδολογίας ελαίων και εκχυλισμάτων όπως η θυμόλη, το οξαλικό, μυρμηγκικό, γαλακτικό οξύ κλπ.

4. Δεν επιτρέπεται η τεχνητή τροφοδότηση των μελισσιών παρά μόνο κατ΄ εξαίρεση για λόγους επιβίωσης λόγω αντίξοων συνθηκών με μέλι από την ίδια μονάδα ή βιολογική ζάχαρη.

 

Λίγα λόγια για τις Μέλισσες

Οι μέλισσες ανήκουν στην κατηγορία των εντόμων που παρουσιάζουν σαφή ιεράρχηση και ζουν σε μεγάλες οικογένειες, μέσα σε κυψέλες. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει μια “βασίλισσα”, που έχει σαν μοναδική αποστολή να εξασφαλίζει τον πολλαπλασιασμό της οικογένειας. Κάθε οικογένεια αποτελείται από μερικές χιλιάδες θηλυκές μέλισσες, εργάτριες”. Οι εργάτριες, που αποτελούν και το βασικό πληθυσμό, έχουν πολλές και σύνθετες αποστολές, αρχίζοντας από τη δημιουργία αποθεμάτων τροφών, μέχρι τη φύλαξη της κυψέλης και την περιποίηση των μικρών.

Μέλισσες